Odiseea Imperfectului (4)


Dezechilibrele sunt stari extrem de trecatoare in Universul nostru; orice deviatie e echilibrata de o "forta" proportionala cu scara acestei dezechilibrari - lucru care se aplica in orice coltisor al universului nostru. Daca mananci prea mult, suferi de boli legate de obezitate; daca mananci prea putin, suferi de boli legate de malnutritie. Somnul insuficient este daunator, dar la fel este si cel indelungat. Problemele climatice cauzate de efectul de sera si de deviatiile ecologice ca urmare a poluarii globale, sunt contrapunctate de dezastre precum tsunami sau tornade. Satelitii (fie ei naturali sau artificiali) isi mentin orbita printr-un delicat joc de forte (centrifuge si centripete) care ii mentine la distanta optima, si care ii deplaseaza cu viteza optima pentru a ramane exact in acea raza: o viteza prea mica inseamna degradarea orbitei si prabusirea satelitului, o viteza prea mare inseamna desatelizarea si deriva in spatiul cosmic.


Echilibrul universal merge pe un principiu similar pendulului: cu cat mai mare sau rapida e inclinarea balantei intr-o parte, cu atat raspunsul va fi mai violent sau mai amplu. Oscilatiile minore sunt tolerate cat de cat, balanta inclinadu-se delicat dintr-o parte in alta, spre deosebire de cele ample care cauzeaza acrobatii ale pendulului. Pur si simplu, reactia la dezechilibru va fi cu atat mai violenta cu cat dezechilibrarea e mai violenta, pentru ca mecanismul universului e de asa natura incat nu tolereaza dezechilibrele.


Principiul conservarii energiei sustine tocmai acest lucru, desi nu pare, la prima vedere. In fizica, legea conservarii energiei stabileste cum cantitatea totala de energie dintr-un sistem inchis ramane constanta si nu poate fi recreata, desi isi poate schimba forma ( de exemplu, frecarea transforma energia cinetica in energie termica).


In termodinamica, prima lege a termodinamicii este o forma a conservarii energiei pentru aceste sisteme si este o versiune mai cuprinzatoare a acestei legi. Pe scurt, legea conservarii energiei stipuleaza ca energia nu poate fi creata sau distrusa, poate fi doar transformata dintr-o forma in alta. Si conform principiului relativitatii, energia poate fi echivalata cu materia, prin formula E=mc2, unde E este energia eliberata sau continuta de masa m, iar c est viteza luminii in vid. Per total deci, universul contine o cantitate fixa de materie-energie care nu dispare sau este recreata, ci doar este intr-o stare de transformare continua.


Ce legatura are acest lucru cu echilibrul in univers? Simplu spus, legea declara ca "you don't get something for nothing", sau "nimic nu se pierde, totul se transforma". Cand universul creeaza energie ( de exemplu, cand Soarele creeaza caldura si lumina, forme de energie) o face cheltuind materie ( in cazul Soarelui, hidrogenul fuzioneaza in heliu si elibereaza energie prin conversia masei redundante), si viceversa, cand creeaza materie cheltuieste energie. Creezi sau primesti un lucru contra altuia, sau cu costul unui lucru. Poti lipsi de la scoala, dar vei avea absente; poti avea un ipod, dar trebuie sa dai bani pentru el. Uraniul poate elibera energie, dar trebuie sa "sacrifice" o fractiune din masa sa. Daca vrei sa mananci 25 de hamburgeri, o faci cu costul nivelului de colesterol si ai altor factori. Poti sa-ti faci o masa frumoasa, dar trebuie taiat un copac pentru asta. De multe ori, fericirea ta inseamna suferinta altuia. Pentru a manca o anume leguma, trebuie sa astepti sa creasca planta si abia dupa aceea sa o recoltezi (dupa ce ai cheltuit si resurse pentru plantare si ingrijire, pe langa timp).
Dar destule exemple - este clar: principiul este ca pentru a avea ceva, trebuie sa nu ai altceva. Asta, in sine, este o forma de echilibru.


[to be continued]

Comments

Popular Posts