Sorry, i was taking life seriously


Exista o traditie la noi, romanii, sa facem totul pe jumatate sau deloc, o cultura a descurcatului absolut imbecila, nascuta din lene, lipsa de educatie, sau, cine stie, prostie genetica.

Prea putine lucruri in aceasta tara se fac conform regulilor. In speta, ma refer la acele reguli care sunt mai degraba contracte sociale si se refera la o conduita nascuta din intelegerea ca unele lucruri merg mai bine asa si nu asa. Drept exemplu, metroul in statie. Cunoasteti cu totii fenomenul: imbulzeala de la usile trenului, mai ales in orele de varf. Scrie peste tot in metrou si in statii ca se acorda prioritate la coborare. Mandrii nostri romanasi se inghesuie insa in fata usilor, inainte ca acestea sa se deschida, un obstacol enervant si nepoliticos in calea mea, care cobor din metrou. Mai rau e ca de obicei sunt asa grabiti repsectivii ca nici nu asteapta sa iesi tu ca sa intre ei. Rezultatul? O imbulzeala constanta, ciocniri, nervi, lume gramada una intr-alta si un fenomen absolut cretin care poate fi evitat daca se respecta o singura regula. Dar romanii nu inteleg. Nu vad. Cred ca regula e acolo doar ca autoritatile sa fie mandre. Sau nu le pasa. Si acesta e doar un mic exemplu. La Sala Palatului, un semn de circulatie care detalia schema intersectiei si a strazilor invecinate era pus invers, cu susul in jos. Si oricum cu un font de 48 pe care il vedeai de-abia la jumatate de metru de panou, in nici un caz de pe strada. Sigur, e un alt fel de imbecilitate dar tot o marca a complezentei, a delasarii - oricare ar fi fost cel care l-a instalat, nu puteai rata faptul ca e invers - si daca observai de-abia dupa aceea, trebuia doar desurubat si intors...

Uitati-va numai la felul in care se fac lucrarile de modernizare in cazul infrastructurii Bucurestilor. Intai, se pune un nou strat de asfalt, care nu rezista mult pentru ca dupa aceea cineva isi aduce aminte ca trebuie schimbate sinele de tramvai. Dupa aceasta interventie, se re-aplica asfaltul, insa nici acest strat nu dureaza mult pentru ca iarasi cineva isi aduce aminte ca trebuie schimbate conductele de gaze. Se sparge asfaltul, se repaveaza. Inca o saptamana, si trebuie schimbate alte conducte, sau trase cabluri subterane pentru reteaua de electricitate. Si asa mai departe... E clar ca lucrul corect de facut este sincronizarea acestor lucrari de interventie pentru a termina mai repede, si a reduce costurile. Insa nu se intampla asa, diferitele regii, primarii s.a.m.d actioneaza complet aiurea, cand ii taie capul, reusind sa creeze o harababura, sa tina drumurile impracticabile mai multa vreme, sa fie nevoiti sa cheltuiasaca considerabil mai mult etc. Este infiorator cateodata gradul de imcompetenta atat in randul edililor cat si cetatenilor de zi cu zi, lipsa de interes, nesimtirea si tratarea tuturor lucrurilor in mod superficial.

Comments

Popular Posts