Wednesday, August 15, 2007

Noul program NASA - un mare pas inapoi


Eu ma numar printre aceia care, copilarind cu Asimov sau Phillip K. Dick, visam cu ochii deschisi viitorul luminos al omernirii, plin de nave spatiale, colonii martiene, lunare si spatiale si de gloria inventivitatii si curiozitatii umane. Mic fiind, mi se parea ca nimic nu poate sta in calea Omului... si desi, mai mult din datorie proprie, ramaneam de multe ori sceptic in fata optimismului acestor autori care isi imaginau aceste grozavii mult mai aproape in viitor decat am indrazni noi acum (ei scriau, totusi, in anii '40-'50-'60), o mica sau nu-atat-de-mica parte din mine strangea cartile acestea la piept si visa ascunsa dupa un colt, sa nu-o vada cumva cineva. Acesti scriitori isi imaginau colonii lunare, avioane orbitale si avansate nave interplanetare pana in anul 2001 (Phillip K. Dick cu a sa ultracunoscuta Odisee Spatiala), primul om pe Marte in 1998, o impresionanta statie spatiala pe orbita Pamantului, campii agricole vaste pe suprafata solului martian unde se cresteau legume si fructe ( problematicele "prune martiene") destiante usurarii problemelor agricole ale Pamantului, toate felurile posibile de nave (unele chiar foloseau apa ca mijloc de propulsie...) si multe, multe alte grozavii, toate ale noastre inca de la inceputul secolului XXI...
Adevarul este ca acest optimism era justificat prin prisma perioadei in care scriau acestia. Anii '50-'60 insemnau zilele de inceput ale cursei spatiale si poate cele mai glorioase momente ale acesteia ( primul om in spatiu in 1958, aselenizarea din iulie 1969 etc.). Era o perioada in care progresele tehnologice erau vizibile de la o zi la alta, si intr-adevar acel rush de emotii si optimism legitimau indrazneala Omului si nimic nu parea sa-l poata opri - si, cel mai important, parea perfect logic ca dupa 40-50 de ani de dezvoltare tehnologica in acest ritm, sa vezi nave si colonii martiene.
Cu toate acestea, eforturile (in mare parte americane si rusesti) spatiale ale omenirii in acea perioada si mai ales progresul incredibil erau atribuite nu spiritului de pionierat ci Razboiului Rece. Cursa spatiala era doar o latura publica a competitiei dintre cele doua superputeri si guvernele lor turnau fonduri imense in buzunarele agentiilor lor spatiale, intr-un efort de a-si asigura suprematia globala chiar si prin nivelul tehnologic spatial.
Astazi insa, razboiul rece a fost incheiat acum aproape 2 decenii, iar in acesti 20 ani am vazut cum fondurile agentiilor spatiale erau reduse drastic de la an la an, dovedind justificarea progresului si interesului spatial doar in circumstanele conflictului (fie el un Razboi Rece). Competitia armata n-a facut loc competitiei amicale, iar guvernul SUA dovedea ca nu mai vedea nici o justificare acordarii de fonduri atat de necesare, agentiei NASA - caracterul stiintific, temerar si mai ales spiritul uman avand cel mai mult de suferit, palind in fata lacomiei. Este nedrept ca ceva atat de nefericit ca razboiul sa contribuie, ironic, atat de mult la boom-ul spatial li sa serveasca atat de mult specia umana, iar ca interesul stiintific pur sa nu-si gaseasca locul intr-o lume dovedit meschina si parsiva.

Recent, NASA si-a anuntat programul Constellation: succesorul programului Space Shuttle si "urmatorul pas" in explorarea spatiului. Numai ca acest pas este unul mic pentru NASA, dar un salt inapoi urias pentru omenire...
Pe scurt, programul Constellation introduce doua noi tipuri de vehicule, care vor inlocui flota actuala de navete spatiale: Ares I si Ares V. Acestea se prezinta sub forma unor rachete liniare pe etaje, cu capsula cu astronauti (in cazul Ares I) sau modulul cu cargo (Ares V) in varf - in linii mari, acelasi design dezvoltat la inceputul anilor '50 si '60 pentru programele Gemini, Mercury si mai tarziu Apollo.


In cazul Ares I, primul etaj este un motor pe baza de combustibil solid, reutilizabil, derivat din motorul pe combustibil solid al navetei spatiale. Al doilea etaj, sau etajul superior, este propulsat de un motor J-2x pe baza de hidrogen si oxigen lichid, bazat pe modelul J-2 al rachetelor Saturn 1B si V folosite in programul Apollo, si pe modelul J-2s dezvoltat la inceputul anilor '70 dar care n-a fost folosit niciodata. Ares I poate duce 4-6 astronauti pe orbita sau poate cara 25 tone de echipament in spatiu, inclusiv echipament destinat viitorilor exploratori lunari; odata ce ajunge in orbita, poate andoca fie cu Statia Spatiala Internationala, fie cu un vehicul destinat aselenizarii.
Ares V va indeplini rolul de "animal de povara" al NASA, fiind destinat transporarii de materiale si resurse pe orbita, "de la echipament necesar stabilirii unei baze lunare pana la apa, mancare si alte consumabile" - dupa cum declara NASA. Este bazat pe acelasi desing in 2 etaje ca si racheta-sora Ares I (de fapt, ambele au fost dezvoltate pe o platforma comuna) si poate ridica, conform proiectului, 143 tone pe orbita sau 70 pana la Luna.
Pentru ridicarea de pe Pamant, foloseste 2 boostere in 5 segmente, cu propergol solid, similare celui al etajului I al rachetei-sora Ares I, care flancheaza un booster central, pe baza de combustibil lichid, cunoscut ca etajul de propulsie central. Acesta e foarte asemanator cu rezervorul extern al navetei spatiale si asigura combustibil celor 5 motoare-racheta RS-68 aflate la baza lui. Etajul al doilea este propulsat, din nou, de motorul J-2x, si are in varf un cilindru ce protejeaza ceea ce ei numesc "lunar surface acces module", un nume epatant pentru un simplu vehicul automat de aselenizare, ce include ambele etaje ( inferior si superior) destinate aselenizarii, respectiv ridicarii de pe suprafata lunara.
Ares V se va lansa folosind primul etaj, apoi al doilea (propulsat de j-2x) il va plasa pe orbita. Acolo, modulul cu astronauti lansat de Ares I va andoca cu modulul lunar adus de Ares V, care va porni spre Luna.
Prima astfel de misiune lunara este planificata pentru perioada 2020 - ceea ce inseamna ca poate avea loc in 2020, sau in 2029. Aceste 2 rachete Ares vor intra in uz in anul 2014, moment in care tehnologia pe care se vor baza va avea aproape 60 ani.

Tehnologic vorbind, este o abandonare a ideilor si tehnologiilor noi si o revenire la solutiile anilor '60, pare-se, mai sigure(?) dar indubitabil mult mai ieftine. Intregul program se bazeaza pe concepte, idei si tehnologii folosite acum 40 ani si abandonate acum 25-30, de la rachetele folosite pana la metoda de plasare pe orbita si de aselenizare a astronautilor. Evolutia este definita ca o dezvoltare incrementala de la o etapa de dezvoltare la alta... ceea ce se intampla insa cu "noul" program NASA este, din nefericire, o involutie clara.

Retrospectiv, de la prima racheta V-2 germana in anii '40 pana la dezvoltarea tehnologiilor aselenizarii au trebuit 20 ani de dezvoltare. Inca 20 (desi e o cifra exagerata) pana la dezvoltarea tehnologiilor navetei spatiale si a rachetelor cu propergol solid, dar si a statiilor spatiale orbitale (vezi Mir). Daca facem un calcul, de la racheta V-2 pana la tehnologia navetei spatiale si a statiilor spatiale trecusera 35-40 ani. Insa in cei 60 ani de dupa acesti 35, constatam ca, mai mult decat teoretcic, am stagnat in cel mai inadmisibil mod...

Cam atat cu visele de copilarie ale unora sau altora.


Tuesday, August 14, 2007

Liger - Despre hibrizii marilor feline

Liger - rezultatul improbabilei incrucisari intre un leu si o tigroaica. Greu de crezut? Citeste in continuare...

The liger is a hybrid cross between a male Panthera leo (lion), and a female Panthera tigris (tiger) and is denoted scientifically as Panthera tigris × Panthera leo. A liger resembles a lion with diffused stripes. They are the largest cats in the world although the Siberian Tiger is the largest pure sub-species. Like tigers, but unlike lions, ligers enjoy swimming. A similar hybrid, the offspring of a male tiger and a female lion is called a tigon. According to The Tiger, Symbol of Freedom rare reports have been made of tigresses mating with lions in the wild. Under exceptional circumstances it has been known for a tiger to be forced into ranges inhabited by the Asiatic Lion, Panthera leo persica; however, this combination of species in the wild is considered highly unlikely.The present day range of wild lions and tigers no longer overlap.


Imprinted genes may be a factor contributing to liger size. These are genes that may or may not be expressed depending on the parent they are inherited from, and that occasionally play a role in issues of hybrid growth. For example, in some mice species crosses, genes that are expressed only when maternally-inherited cause the young to grow larger than is typical for either parent species. This growth is not seen in the paternal species, as such genes are normally "counteracted" by genes inherited from the female of the appropriate species.
The tiger produces a hormone that sets the fetal liger on a pattern of growth that does not end throughout its life. The hormonal hypothesis is that the cause of the male liger's growth is its sterility — essentially, the male liger remains in the pre-pubertal growth phase. This is not upheld by behavioural evidence - despite being sterile, many male ligers become sexually mature and mate with females. Male ligers also have the same levels of testosterone ng/dl on average as an adult male lion. In addition, female ligers also attain great size, weighing approximately 700 lb (320 kg) and reaching 10 feet (3.05 m) long on average, but are often fertile.

Jungle Island in Miami is home to a liger named Hercules, the largest non-obese liger, said to weigh over 900 lbs, over twice the size of a male lion. Hercules was also featured on the Today Show, Good Morning America, Anderson Cooper 360, Inside Edition and in a Maxim magazine article in 2005, when he was only 3 years old and already weighed 408 kg (900 lb) at the time. The liger is the largest animal in the cat family (feline family Felidae); and Hercules was in the Book of World Records as the largest cat. Hercules seems completely healthy and is expected to live a long life. The cat's breeding is said to be a complete accident.

Shasta, a ligress (female liger) was born at the Hogle Zoo in
Salt Lake City on May 14th, 1948 and died in 1972 at age 24. The 1973 Guinness world records reported an 18-year-old, 798-kg (1756 lb) male liger living at Bloemfontein zoological gardens, South Africa in 1888. Valley of the Kings animal sanctuary in Wisconsin has a 21-year-old male liger named Nook who weighs 550 kg (1210 lb), and is still living as of January 2007. http://www.votk.org/pictures/index.php

While male ligers are sterile, female ligers are fertile, and they can reproduce. Because only female ligers and tigons are fertile, a liger cannot reproduce with a tigon.
If a liger were to reproduce with a tiger, it would be called a ti-liger, and if it were to reproduce with a lion, it would be called a li-liger. The fertility of hybrid big cat females is well-documented across a number of different hybrids. This is in accordance with
Haldane's rule: in hybrids of animals whose gender is determined by sex chromosomes, if one gender is absent, rare or sterile, it is the heterogametic sex (the one with two different sex chromosomes e.g. X and Y).
According to Wild Cats of the World (1975) by C. A. W. Guggisberg, ligers and tigons were long thought to be sterile: In 1943, however, a fifteen-year-old hybrid between a lion and an 'Island' tiger was successfully mated with a lion at the Munich Hellabrunn Zoo. The female cub, although of delicate health, was raised to adulthood.

Ligers have a tiger-like striping pattern on a lion-like tawny background. In addition they may inherit
rosettes from the lion parent (lion cubs are rosetted and some adults retain faint markings). These markings may be black, dark brown or sandy. The background color may be correspondingly tawny, sandy or golden. In common with tigers, their underparts are pale. The actual pattern and color depends on which subspecies the parents were and on the way in which the genes interact in the offspring.
White tigers have been crossed with lions to produce "white" (actually pale golden) ligers. In theory white tigers could be crossed with white lions to produce white, very pale or even stripeless ligers. A black liger would require both a melanistic tiger and a melanistic lion as parents. Very few melanistic tigers have ever been recorded, most being due to excessive markings (pseudo-melanism or abundism) rather than true melanism. No reports of black lions have ever been substantiated. A hypothetical procedure to breed black ligers is explained here. The blue or Maltese Tiger is now unlikely to exist, making grey or blue ligers an impossibility. It is not impossible for a liger to be white, but it is very rare.

In caz ca inca nu credeti, cateva linkuri video should do it:
http://www.youtube.com/watch?v=77tlgJN8J-Q&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=PXCmpQaz4nw&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=GAxmfGDxaNo&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=GLOTK781sdY&mode=related&search=

Exista chiar si o organziatie dedicata acestor hibrizi:
http://www.liger.org/

Btw...

Asta nu e tot. Dintre cele patru specii de feline mari actuale (panthera leo-leul, p. onca-jaguarul, p. pardus-leopardul si p. tigris), sunt posibile inca cateva combinatii genomice.

Hibrizii acestor specii se numesc:
Liguar - mascul leu, femela jaguar
Liard - mascul leu, femela leopard
Tiguar - mascul tigru, femela jaguar
Tigard - mascul tigru, femela leopard
Jagupard - mascul jaguar, femela leopard
Leopon - mascul leopard, femela leu
Leotig - mascul leopard, femela tigru
Leguar - mascul leopard, femela jaguar
Jaglion - mascul jaguar, femela leu
Jaguatiger - mascul jaguar, femela tigru
Tigon - mascul tigru, femela leu

Si iata un jaguapard:

Mai multe despre acesti hibrizi aici http://en.wikipedia.org/wiki/Panthera_hybrid